Новак Джокович записа ново историческо постижение, след като вече е едноличен лидер по титли от сериите "Мастърс".

Сърбинът спечели 28-ия си трофей след триумф в Маями и остави зад себе си Рафаел Надал.

На финала във Флорида световният №1 победи Кей Нишикори от Япония с 6:3, 6:3 след 1.27 часа игра. 28-годишният Джокович печели за трети пореден път и общо шести път в Маями, което го изравни с местната легенда Андре Агаси.

Сърбинът завърши турнира без загубен сет след 16-ата си поредна победа в състезанието. Шестият в световната ранглиста Нишикори започна отлично финала и проби още в първия гейм, но надеждите му за изненада се стопиха, след като японецът загуби своя сервис още в следващия гейм.

Постепенно Джокович започна да доминира и проби за 4:2. Сърбинът обаче последва това със слаб гейм, в който допусна няколко грешки и допусна пробив. Той обаче си върна аванса в следващия гейм и този път не остави шансове на съперника, приключвайки сета за 6:3 с гейм на нула.

Във втората част японецът се оказа в догонваща позиция от самото начало. След страхотно разиграване с 33 удара Новак стигна до шанс за пробив и го реализира за 1:0. Нишикори успяваше да взима сервис геймовете си, но не и да затруднява световния №1 при негово подаване сервис.

При 4:2 сърбинът пропусна възможност да направи втори пробив в сета. След това Нишикори поиска медицинско прекъсване заради проблеми с лявото коляно. Паузата не промени нищо на корта и Джокович стигна до 6:3, за да се поздрави с титлата.

Дневник