Скандинавските държави ще кандидатстват съвместно за домакинството на европейското първенство по футбол през 2024 или 2028 г.

Мачовете ще се играят основно в Норвегия, Швеция, Дания и Финландия, но може да има и на Фарьорските острови и Исландия.
Датската футболна асоциация обяви новината след заседанието на федерациите в региона. Подробности по кандидатурата ще бъдат дадени през август след среща в Гренландия.

Като цитира множеството предимства на региона, в становището се казва, че подобно първенство ще предложи "устойчивост, доброволчество и благосъстояние". Скандинавските страни ще залагат на екологично отговорния подход към турнира.

"Европейското е едно от най-големите събития в световния футбол и е страхотно изживяване за всички нас, които обичаме футбола", заяви президентът на датската федерация Йеспер Мьолер.

Дания ще домакинства мачове от европейското първенство през 2020 г., което ще се проведе в 13 различни държави на континента. Швеция е била домакин на световното първенство през 2958 г. и на европейското през 1992 г.

Исландия за първи път се класира на еврофинали за тазгодишното издание. Единствената друга скандинавска страна, която ще играе във Франция е Швеция.

dnevnik.bg