Отстраненият от футбола президент на УЕФА Мишел Платини и настоящият носител на "Златната топка" Лионел Меси фигурират в списъка с имена, ползвали услугите на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека".

"Досиетата от Панама" е най-голямото изтичане на документи в историята. Те обхващат срок от 40 години - между 1977 и 2016 г., като има данни за повече от 214 000 офшорни компании, свързани с над 200 държави и територии, както и транзакции на стойност 2 млрд. долара.

В списъка попадат имената на футболисти от Бразилия, Уругвай, Великобритания, Турция, Сърбия, Холандия, Швеция и др. Те са ползвали услугите на "Мосак Фонсека" за създаването на офшорни компании, където се смята, че са укривали пари, спечелени от имиджовите им права.

В документите са посочени над 20 елитни футболисти, играли за част от най-големите клубове в света, сред които "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Манчестър юнайтед", пише агенция "Франс прес".

В "Документите от Панама" се споменава за офшорната компания Mega Star Enterprises, която е собственост на Меси и неговия баща Хорхе и е била регистрирана от "Мосак Фонсека" през февруари 2012 г. През декември 2015 г. Хорхе Меси е станал едноличен собственик на офшорката.

Меси и баща му Хорхе, който е и негов агент, ще бъдат съдени за данъчни измами в Испания. Те са обвинение в укриване на близо 4.1 милиона евро данъци между 2007 и 2009 г. чрез фирми в Уругвай и Белиз, а делото срещу двамата започва на 31 май тази година.

Аржентинският футболист отрича умишлено да е опитвал да заблуди данъчните власти, а баща му пое цялата отговорност. Двамата вече платиха и 5 милиона евро "корекция". Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат до 22 месеца затвор.

На този етап няма информация дали тя е свързана с делото срещу двамата. За пръв път за Mega Star Enterprises обаче се споменава на 13 юни 2013 година, когато испанската прокуратура повдигна обвинения на двамата.

Мишел Платини пък е използвал услугите на "Мосак Фонсека" за създаване на офшорна компания през 2007 г. През същата година французинът за пръв път беше избран за президент на УЕФА. Офшорката Balney Enterprises е била все още активна към март 2016 г.

Още няколко високопоставени футболни ръководители са споменати в документите, разкрити от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Сред тях са членът на етичната комисия на ФИФА Педро Дамиани и арестуваният бивш вицепрезидент на световната централа Еухенио Фигередо, срещу когото бяха повдигнати обвинения от американските власти.

dnevnik.bg