Днес ръководството на БФС ще се срещне с представители на професионалните клубове, за да обсъдено създаването на нова Висша футболна лига.

Целта на новото футболно първенство ще бъде в него да участват само отбори, които могат да отговорят на определени финансови изисквания.

БФС отдавна заяви желание и да върне в елита ЦСКА, "Литекс" и "Локомотив" (София), без да нарушава собствените си правила. Многобройните проблеми на "армейците" обаче им пречат да се върнат в професионалния футбол, дори и след като очаквано спечелят В група.

Идеята за създаването на новата Висша лига се появи от страна на БФС след изхвърлянето на ловчанлии в Б група, което бе пореден удар по качеството и интереса на елитната дивизия, в която останаха едва девет отбора.

БФС си е поставил срок новият формат на първенството да бъде изчистен и официално работещ до 2020 г., обясни заместник изпълнителният директор на футболния съюз Павел Колев.

"Този проект заживя собствен живот в публичното пространство. За съжаление това се дължи на факта, че официалната информация около него е доста оскъдна", коментира Колев.

Той разкри, че най-голяма тежест за участие на клубовете в новата лига ще имат финансовото им състояние, успехите, подкрепата на привържениците и инфраструктурата. Колев заяви, че проектът е получил принципното одобрение на УЕФА.

Държавата в лицето на министъра на спорта Красен Кралев също обяви, че ще подкрепи проекта, стига да има готов такъв.

Президентът на БФС Борислав Михайлов обяви и че новата Висша лига ще е един от вариантите да бъде създадено оспорвано и атрактивно първенство, след като А група остана с едва девет отбора.

"Идеята е административно да увеличим групата, без това да пречи на закона. Необходимо е, защото в момента в А група са девет отбор. От тях два нямат осветление, един има, но недостатъчно, а два от стадионите въобще не са за нищо висше", каза Михайлов на въпрос дали А група ще продължи да съществува в сегашния си вид след разработването на проекта за нова лига.

Дневник