Руският министър на спорта Виталий Мутко заяви, че Световната антидопингова агенция (WADA) би нарушила собствените си правила, ако направи втора проверка на допинг пробите, взети по време на световното първенство по лека атлетика през 2005 година

"Ако направят това, би било нарушение на собствените им правила, които влязоха в сила от 1 януари. Според тях, пробите се съхраняват десет години и могат да бъдат отваряни само в този период. Не аз съм взел това решение", заяви Мутко пред руските медии.

"Награждават се спортисти, проверяват се. На кого е нужно да им се държи сметка след десет години, когато вече някои дори са приключили с активния спорт. Това е нарушение на собственото правило на WADA. Ние ще обжалваме, ако те решат да отварят пробите от 2005 година. Не знам каква е тази тенденция срещу нас", каза още спортният министър.

Изказванията на Мутко са вследствие на обявения списък с имена, уличени в употреба на допинг, който Международната асоциация по лека атлетика (IAAF) разпространи през март.

dnevnik.bg