Лига Европа навлезе в решаващата си фаза, а жребият за четвъртфиналите отреди Юрген Клоп да се завърне начело на "Ливърпул" в Дортмунд, където прекара най-добрите си години с "Борусия".

Първият мач отреди германците да са домакини и сега местният специалист за пръв път ще се върне на "Сигнал идуна парк", откакто се раздели с тима през лятото. Интересът към Клоп е толкова голям, че телевизионен екип го съпътства още от кацането му на летището.

Неговият наследник на поста Томас Тухел заяви, че "Борусия" все още е отбора, който Клоп е създал.

"Не съм имал усещането, че Клоп не се радва на успехите ни този сезон. Ние сме това, което сме заради историята, която този клуб има с Юрген Клоп. Съдейки по това как аз се раздвам на успехите на бившия си тим "Майнц", мисля че е същото с Юрген и "Борусия". Юрген обаче е човек, който обича състезанието. Той заслужава добро посрещане, но ще се опита да спечели, както и ние", заяви Тухел, който дойде от "Майнц" - клуб, който отново преди него беше воден от Клоп.

"Каза се много преди този мач, но за мен ситуацията е лесна. Аз просто имам приятели тук. По-добре, че съм тук, а не в Северна Корея например. Дойдохме малко по-рано на стадиона, така че имах 20 минути да се видя със стари приятели. Би било глупаво да не се възползвам от този шанс", коментира Клоп.

"Утре (днес) обаче ще бъде различно, концентрирани сме върху мача и ще влезем право в съблекалнята. В спорта винаги играем срещу най-добрите си приятели и винаги искаме да ги победим. Това не е проблем за мен. Не съм мислил за моята ситуация дори и за секунда", каза още германският специалист.

Домакините от Дортмунд го изненадаха със забавна бележка, която да го упъти към съблекалнята на гостите, в която той все още не е свикнал да влиза. 

"За нашия мениджър чувството може и да бъде по-особено, но ние, футболистите, трябва да отидем в Дортмунд, да бъдем концентрирани и да свършим работата си. Все пак това е голям мач срещу голям клуб и няма да бъде никак лесно. Те имат страхотни футболисти, но ние също притежаваме такива и вярвам, че можем да постигнем добър резултат", каза капитанът на "Ливърпул" Джордън Хендерсън.

Спортният директор на германците Ханс-Йоахим Вацке пък заяви в интервю за "Билд", че Клоп се опитва да направи така, че този мач да бъде приятелски в очите на играчите на "Борусия".

"Опасявам се, че Клоп се опитва да залъже играчите и феновете, за да изглежда този мач като приятелски. Важно е да го уважим след мача, но не и преди неговия край", каза Вацке.

"Радвам се, че ни се падна "Ливърпул". Така ние ще можем да покажем на Клоп, че през последните месеци работихме здраво, за да възвърнем формата си. Ще покажем, че прогресираме. Лично аз дължа много на Клоп, защото той ме научи на изключително много неща след трансфера ми в "Борусия". Благодарение на него аз съм това, което съм", каза звездата на домакините Пиер-Емерик Обамеянг преди първия четвъртфинален мач.

Дългоочакваният сблъсък между двата тима е с начален час 22.05 българско време.

Дневник