"Борусия" (Дортмунд) и "Ливърпул" не успяха да излъчат победител в първия четвъртфинален сблъсък между двата тима в Лига Европа. Двата тима завършиха 1:1 и оставиха интригата за реванша след седмица.

Юрген Клоп не успя да се поздрави с успех при завръщането си в Германия, но остана видимо доволен от резултата. Той бе открит от Дивок Ориги в 36-ата минута, а Матс Хумелс изравни няколко минути след началото на втората част.

Играчите на Томас Тухел владееха повече топката и в дълги периоди от мача диктуваха темпото. Гостите обаче създадоха по-опасните положения и успяваха да убият инерцията на своя съперник в ключови моменти, като този след изравнителното попадение.

Клоп реши да не рискува с пускането в игра на Роберто Фирмино, който до скоро лекуваше контузия, както и на Даниел Стъридж. В началните минути двата тима заложиха на една и съща тактика - висока преса, но постепенно домакините започнаха да играят все по-често с топката и установиха контрол над мача.

Първото чисто положение дойде в 17-ата минута, когато Шмелцер, близо до аут линията, върна топката назад към точката за изпълнение на дузпа. Хенрик Мхитарян връхлиташе на скорост, но ударът му бе блокиран от Мамаду Сако.

"Борусия" продължи да по-настъпателен, но вместо да вкара, получи гол. В 36-ата минута Морено центрира отляво, Милнър успя да продължи с глава към Ориги, който стреля по земя и след лек рикошет в защитник в жълто-черно топката влезе във вратата на Вайденфелер. При гола Клоп не сдържа бурната си радост, както и бе предупредил местните медии преди това.

В края на продължението на първата част домакините имаха страхотна възможност да изравнят, но Ловрен блокира голов удар на Пиер-Емерик Обамеянг. В ответната атака Ориги бе изведен сам срещу Вайденфелер, но стражът излезе и този път белгиецът не успя да преодолее стража на домакините.

Домакините излязоха пределно мотивирани след почивката и само три минути по-късно изравниха резултата. Хенрик Мхитарян центрира перфектно, а Матс Хумелс надскочи защитниците в червено и с глава отклони топката в мрежата.

"Ливърпул" отговори като попарен на случилото се и изигра няколко силни минути. В рамките на 30 секунди Вайдерфелер отрази последователно три страхотни шута - два на Коутиньо от наказателното и един извън него, но все пак запази вратата си суха.

Следващите минути бяха за домакините, които владееха инициативата, но така и не стигаха на гол. Марко Ройс два пъти можеше да се разпише, но Миньоле спаси негов изстрел от фаул, а Сако спаси самоотвержено негов шут. "Мърсисайдци" от своя страна изчакваха своя момент и залагаха на контраатаки.

Постепенно темпото спадна, а "Борусия" продължаваше да не може да намери път към вратата на "Ливърпул". В 80-ата минута прострелно центриране на Кастро внесе напрежение в наказателното поле на гостите, но все пак Миньоле се намеси добре и изби.

До края играта се накъса и резултатът се запази, което гарантира вълнуващ реванш на английска земя.

Дневник