Повече от половината от 30-те играчи от руския националния отбор по хокей на лед за юноши до 18 години са дали положителни допинг проби за мелдоний.

Това съобщи канадското издание TNS, позовавайки се на свои източници, след като новината беше обявена първо от AllHockey.ru.

Руската федерация по хокей на лед отказва да потвърди информацията, но вече имаха няколко сигурни знака, че това е факт.

Старши треньорът на отбора Витали Прохоров е бил отстранен по решение на спортното министерство, а отборът е заменен от състава до 17 години за предстоящото световно първенство при 18-годишните, което ще се проведе в САЩ между 14 и 24 април.

Федерацията твърди, че това е "тактическо решение" на треньорския щаб, което е съгласувано със спортното министерство.

"Искам да кажа, че младите момчета (от отбора до 17 години) са жадни за борба и искат да се докажат на най-високо ниво. Искам също така да помоля журналистите да не се позовават на слухове и да не спекулират със случилото се. Нека да се придържаме към действителните факти и да пожелаем успех на нашия отбор", заяви президентът на федерацията Владислав Третяк.

Руският журналист Слава Маламуд твърди, че националният отбор до 18 години е получавал систематично мелдоний. Той цитира и почетният президент на федерацията Александър Стеблин, който е заявил: "Бих дал доживотно наказание на всички, които са давали мелдоний на децата."

dnevnik.bg