Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков се появи в "Досиетата от Панама" като директор и акционер в три офшорни компании. Това съобщи "24 часа", чийто бивш служител Алексения Димитрова е единственият български журналист, който има достъп до досиетата и сътрудничи с изданието.

Батков е имал три акции от по един долар в трите фирми в качеството си на адвокат на Майкъл Чорни. Трите офшорки, регистрирани на Британските Вирджински острови между 2004 и 2005 г., избрали българския адвокат за свой директор на 19 февруари 2008 г.

Той получава по една акция в Thornmead и Heathlеy Investments на 19 февруари 2008 г. и се съгласява да стане техен формален директор. На 22 декември 2011 г. прехвърля дяла си в Heathley на New Bond, регистрирана в Гибралтар. Дяла в Thornmead прехвърля на 21 януари 2013 на Grindelwald Ltd - друга фирма, регистрирана в Гибралтар.

На 28 януари 2014 г. подписва ликвидацията на Gwenberry, където е имала участие третата фирма, в която е имал акция и е бил директор от февруари 2008 г. - Forumside. На 31 март 2014 г. подписва закриването и на Forumside с мотив, че компанията няма дейност.

"Става дума за рутинна адвокатска работа. Аз съм адвокат по занятие от 25 г. И съм не просто адвокат, а съм управляващ партньор на адвокатска къща, в която са работили от 4 до 79 адвокати. В момента са 21. Това ми е професията. Ние работим предимно с чужди клиенти, а Майкъл Чорни бе един от тях", заяви Батков в интервю за "24 часа".

По думите му фирмите са регистрирани от английска адвокатка, а създаването им е поръчано от Франк Нюман, който е бил бизнес партньор на Чорни. "Компаниите трябваше да обслужват проектите за покупка на жилищата в Лондон, за които сте прочели. На един етап обаче установихме много тежки злоупотреби с пари на Майкъл Чорни", допълва Батков.

Бившият собственик на "Левски" каза още, че свои офшорни фирми, които декларира редовно. "На 31 март си подадох декларациите, обявил съм ги всичките. Офшорният бизнес не е незаконен."

dnevnik.bg