Мотоциклетният пилот Мартин Чой е готов за дебюта си в Световния шампионат за издръжливост (EWC). Той очаква старта на "24-те часа на Льо Ман", който ще бъде даден в 15.00 часа днес.

Като част от отбора на "БМВ Моторрад" Чой ще стане първият българин, участвал в EWC. Състезателят заяви, че условията, при които се очаква да се проведе надпреварата, ще са "брутални".

"Първата квалификация в четвъртък беше съпътствана с градушка, а температурите за момента остават ниски – сутрешните са между 2-3 градуса, а дневните - около 9-10. Прогнозите за първите 6 часа от състезанието вещаят дъжд и температури около нула градуса през нощта. Бих обобщил условията като брутални", каза Чой, който е 24-кратен шампион на България и европейски шампион до 2011 г.

В квалификацията българинът и съотборниците му - австриецът Роналд Реш и словенецът Янеш Прошеник - записаха 13-о време. В отбора го оцениха като успешно. Най-добър резултат в квалификацията даде съставът на Penz13.com, който има обща стратегия с "БМВ Моторрад".

"И двата тима се представиха чудесно. Разликата в класиранията се дължи най-вече на типа гуми, с които карахме. Ние бяхме с гуми, които ще се ползват по време на състезанието, а колегите ни – с квалификационни. Основната идея на стратезите ни е да имат отбор, който прави бързи обиколки и влиза по-често за смяна на гуми и отбор, който върви с по бавни времена, но по-сигурно", обясни Чой.

Очаква се на "24-те часа на Льо Ман" да присъстват около 100 хиляди зрители. Надпреварата ще бъде излъчена по "Евроспорт".