Мартин Чой завърши по феноменален начин дебютното участие на български мотоциклетен пилот в Световния шампионат за издръжливост (EWC).

Мотоциклетистът остана сам от отбора си "БМВ Моторрад", след като вчера словенецът Янеш Прошеник падна още на старта на състезанието и счупи таза си, а през нощта и другият му съотборник Роналд Реш се предаде заради физическа умора.

Това обаче не отчая Чой и той настоя, вместо отборът да отпадне, да продължи състезанието докрай. Така се наложи той да пилотира сам на почивки. След отказването на Реш планът на отбора бе Чой да кара по 50 минути, но вместо това между полунощ и 4.30 часа той бе на мотора по час и половина.

След тричасова почивка до 7.30 часа Чой продължи във високо темпо и вместо да почива по час, както е било предвидено, той прави паузи по 15 минути. Това време му стигаше само да получи медицинска помощ, вода, храна и болкоуспокояващи.

Десет минути преди финала на състезанието се наложи на българина да бута мотора си до бокса заради повреда, която обаче бе отстранена само за шест минути. Това му позволи да се върне на трасето и да завърши състезанието.

Мотоциклетът на Чой се представи страхотно и липсата на повреди също бе сред причините да прави толкова малко и кратки почивки. Отборът на българина го изненада със специално празненство за невероятното му представяне.

То отреди на тима 45-о място с навъртяни 618 обиколки, а победител стана отборът на "Кавазаки" с 819.

Дневник