Григор Димитров победи сръбския квалификант Филип Крайнович с 6:3, 6:2 и се класира за втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло.

Българският тенисист имаше нужда от 74 минути, за да спечели първия си мач на червени кортове през 2016 г.

Той сервираше солидно, допусна много малко грешки и не срещна сериозни трудности срещу 24-годишния сърбин, който заема 110-ото място в световната ранглиста.

Във втория кръг Димитров ще се изправи срещу Жил Симон, който елиминира друг сърбин - Виктор Троицки, след 6:3, 6:4. Българинът имаше четири загуби в четири мача с французина, преди да успее да го победи за пръв път на турнира в Бризбейн през януари.

Димитров започна колебливо първия си мач на клей за сезона, като изостана с 0:40 още в първото си подаване. Той обаче успя да спаси трите поредни точки за пробив, след което на свой ред стигна до брейк точка в четвъртия гейм и се възползва, за да поведе с 3:1.

Димитров затвърди предимството си, печелейки четвърти пореден гейм. При 5:3 той сервираше за сета, но позволи на Крайнович да поведе с 30:0 и след това да стигне до шанс за връщане на пробива. Българинът обаче запази спокойствие и обърна гейма.
Крайнович откри втория сет с бързо спечелено подаване, но Димитров отговори с пет поредни гейма в своя полза, пробивайки в третия и петия.

Българинът дори имаше възможност да приключи мача с 6:1, но я пропусна. Все пак при свой сервис той не допусна изненада и подпечата мястото си във втория кръг.

Димитров завърши мача с пет аса, без двойна грешка и само с 13 загубени точки при свой сервис, включително солидните 13 спечелени от 17 разиграни точки при негов втори сервис.

Световният номер 26 спаси всичките четири възможности за пробив, които се откриха пред Крайнович, а в същото време реализира три от своите седем.

Миналогодишният четвъртфиналист в Монте Карло завърши двубоя с 20 печеливши удара и едва седем непредизвикани грешки, докато съперникът му направи 15 уинъра при цели 25 пропуска.

dnevnik.bg