Григор Димитров отпадна във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло и не успя да защити точките от четвъртфинала през 2015 г.

Българският тенисист отново не успя да пречупи стабилния Жил Симон и записа пета загуба от шест двубоя с французина. Мачът продължи 86 минути, а световният номер 26 отстъпи с 4:6, 3:6.

Димитров не успя да окаже достатъчно натиск върху Симон и да го изкара от комфортната му зона около основната линия. Французинът, който обичайно за себе си допускаше малко грешки, търсеше дългите разигравания и най-често ги печелеше заради пропуските на съперника.

Димитров допусна 33 непредизвикани грешки срещу само 14 за Симон при почти равен брой печеливши удари - 15 срещу 14. Освен това българинът сервираше колебливо и загуби цели 22 от разиграните 52 точки в неговите подавания.

Миналогодишният четвъртфиналист отново не беше сериозна заплаха и при ретур. Въпреки че началните удари на Симон не бяха впечатляващи, Димитров спечели само 31% от първите сервиси на французина и кошмарните 24% от вторите.

Оспорваните геймове и продължителните разигравания започнаха от самото начало на двубоя, но въпреки че сервиращите трябваше да преминават през няколко по-напечени момента в подаванията си, до точки за пробив в първите девет гейма не се стигна.

Димитров пръв се пропука в най-лошия момент. Той сервираше за оставане в сета при 4:5, когато започна с двойна грешка, а след това направи две непредизвикани, за да даде на съперника три сетбола. Симон се възползва още от първия с прекрасен минаващ удар от бекхенд.

Българинът се отърси от разочарованието след загубата на първата част и стигна до първата си точка за пробив при 2:2. Той подходи предпазливо и сгреши, но все пак се добра до втора, която успя да реализира да поведе с 3:2.

Димитров обаче не се възползва от предимството си и подари рибрейк на съперника с поредица грешки. В този момент съпротивата на българина окончателно приключи и французинът не загуби гейм до края на двубоя.

В осминафиналите поставеният под №15 Симон ще се изправи срещу шампиона от 2014 г. Стан Вавринка или победителя от мача между Филип Колшрайбер и Борна Чорич.

Григор Димитров ще загуби най-малко две позиции в ранглистата, а има вероятност дори да изпадне от топ 30. Следващият турнир с негово участие ще е на червените кортове в Истанбул между 25 април и 1 май. След това предстои мастърсът в Мадрид.

dnevnik.bg