"Барселона" и "Байерн" направиха първите си стъпки към полуфиналите в Шампионската лига, но предстои да завършат започнатото. Двата състава влязоха като фаворити в двубоите си с "Атлетико" (Мадрид) и "Бенфика" и спечелиха първите си мачове като домакини.

Задачата на каталунците изглежда по-трудна. Те направиха обрат за 2:1 на "Камп ноу" с двата гола на Луис Суарес след изгонването на Фернандо Торес. "Байерн" също победи с минимална разлика, но без да допусне гол.

Статистиката сочи, че в 52% от случаите отборът, който е печелил с 2:1 в първия мач от елиминациите в Шампионската лига, след това продължава напред (11 от 21 случая). "Барселона" има психологическо предимство след седемте си поредни победи срещу "Атлетико" във всички турнири.

Последният случай обаче, в който каталунците не вкараха гол в мач от Шампионската лига, беше гостуването им на "Висенте Калдерон" през 2014 г. Тогава те паднаха с 0:1 от "Атлетико" и приключиха участието си в надпреварата.

"Aтлетико" означава вяра и устойчивост. Винаги сме готови да се борим и да преодоляваме трудностите. Знаем, че има по-добри отбори от нас, но знаем също така, че сме способни да ги побеждаваме. Това се отнася и за "Барселона", каза треньорът на "дюшекчиите" Диего Симеоне.

Той очаква фантастична атмосфера. "Не мисля, че футболистите на "Барселона" ще останат изненадани или стъписани. Те са свикнали", добави той.

Колегата му Луис Енрике заяви, че мачът е като всички останали през сезона. "Това е резултат, който ни дава надежди, но елиминацията е отворена", каза специалистът.

Основният проблем пред Симеоне е отсъствието на Торес. За "Барселона" няма да могат да играят Жереми Матийо и Рафиня.

В опита си да направи обрат "Банфика" ще е без голмайстора си Жонас, който е наказан. "Байерн" има проблеми в защита, където заради травми отсъстват Холгер Бадщубер и Жером Боатенг. Кингсли Коман и Ариен Робен са под въпрос и е възможно Хосеп Гуардиола да започне със същия състав, с който баварците играха в Мюнхен.

Германците търсят петия си пореден полуфинал, докато за "лисабонските орли" това може да е първи от 1990 г. насам.

"Целта ни е да се защитаваме добре, да вкараме и да се класираме за следващия кръг. Двата отбора се познават добре, тъй като играха преди седмица. Тактически знаем какво да правим. Необходимо е да играем добре, за да постигнем желания резултат", каза Гуардиола.

dnevnik.bg