Българската атлетка Габриела Петрова и екипът ѝ очакват тя да се размине без наказание в случая с употребата на мелдоний. Възможността това да се случи се увеличи след официалното становище на Световната антидопингова агенция (WADA) по казуса с мелдония.

От агенцията заявиха, че ако количеството на веществото в тялото на спортиста е под 1 микрограм и пробата е взета преди 1 март 2016 г., резултатът може да се смята за равносилен на проба, взета преди 1 януари 2016 г. Мелдоният попадна в забранителния списък именно от началото на годината.

Петрова е дала положителната проба на 6 февруари по време на извънсъстезателен контрол. Мениджърът ѝ Веница Атанасова заяви за "Дневник", че е убедена, че количеството на веществото ще е под 1 микрограм.

"Това твърдим от самото начало, макар да не сме говорили с числа. Ние все още не знаем колко точно е, защото не са ни предоставили данните от количествения анализ. Вече повече от две седмици чакаме", заяви Атанасова.

От WADA уточняват, че ако пробата е между 1 и 15 микрограма, ако е взета след 1 март или ако има данни, че веществото е ползвано след 1 януари, разследването срещу дадения състезател ще продължи.

Основният проблем около казуса с мелдония е, че агенцията не разполага с информация колко време е нужно, за да може организмът да се изчисти напълно от препарата. Повечето състезатели, сред които и Петрова, твърдят, че са го ползвали миналата година, но веществото е оставило следи в тялото им.

Темата за мелдония излезе на преден план след положителната проба на тенисистката Мария Шарапова. WADA обяви, че има общо 158 случая с уличени спортисти, като поне 31 са руснаци.

Дневник