Иржи Весели поднесе най-голямата изненада в мъжкия тенис от няколко години насам, след като победи световния №1 Новак Джокович и го изхвърли от Мастърс турнира в Монте Карло.

22-годишният чех се наложи с 6:4, 2:6, 6:4 след 2.08 часа игра и така стана най-ниско поставеният, който отстранява сърбина от шест години насам.

55-ият в световната схема сложи и край на серията на Джокович от 22 поредни победи в сериите Мастърс. Лидерът в ранглистата превъзхождаше съперника си по почти всички показатели, но направи много грешки, които в крайна сметка натежаха.

За последно Джокович загуби първия си мач в турнир на АТП през 2013 г. - от Григор Димитров на Мастърса в Мадрид

Двубоят започна равностойно, а през целия първи сет сърбинът не успя да стигне до възможност за пробив. Весели пък имаше четири и при последния от тях направи решаващ пробив за 5:4, който след това затвърди и затвори частта.

Вторият сет вървеше гейм за гейм до 2:2, след което Джокович взе следващите четири гейма и категорично изравни резултата.

В решаващата част Весели започна с пробив, но сърбинът веднага го върна. Това не сломи чеха и той за втори пореден път проби задържа преднината си до 5:3. Тогава той имаше мач бол, но Джокович го отрази и остана в мача. Това не продължи дълго и Весели все пак стигна до крайния успех при първата си възможност при свой сервис.

Дневник