"Ливърпул" отстрани "Борусия" (Дортмунд) от Лига Европа след победа с 4:3 на "Анфийлд", която ще остане завинаги в историята на английския клуб.

Головият трилър остави без дъх всички фенове на футбола, а домакините се класираха за полуфиналите с общ резултат 5:3, въпреки че два пъти изоставаха с две попадения.

Жълто-черните вкараха два бързи гола на Хенрик Мхитарян и Пиер-Емерик Обамеянг до деветата минута, но това не се оказа достатъчно да решат мача. Няколко минути след почивката Дивок Ориги намали, но гостите отново увеличиха преднината си чрез Марко Ройс.

25 минути преди края Фелипе Коутиньо запази надеждите на домакините за обрат, Мамаду Сако изравни в 78-ата минута и гарантира напрегнат завършек на вечерта. Героят на вечерта бе Деян Ловрен, който направи обрата на своя тим пълен в първата минута на добавеното време.

Шокиращото начало предвеща края на сблъсъка, въпреки че "мърсисайдци" не се предадоха и опитаха да се върнат в двубоя. Възпитаниците на Томас Тухел обаче изиграха перфектен мач и не позволиха преднината им да бъде заличена.

Двубоят започна кошмарно за "Ливърпул" и още в деветата минута резултатът вече бе 2:0 за гостите. Още в петата минута жълто-черните проведоха страхотна контраатака, тръгнала от грешка на Фелипе Коутиньо в половината на "Борусия".

Шинджи Кагава намери Гонсало Кастро на границата на наказателното поле, а той с хубав прехвърлящ пас изведе Обамеянг на стрелкова позиция. Нападателят стреля от движение и Миньоле отрази, но при добавката връхлитащия Мхитарян бе безкомпромисен.

В 36-ата минута Обамеянг пропусна да реши всичко в срещата, след като получи страхотен пас в наказателното, но изстрелът му не намери целта. До почивката не се случи нищо по-интересно и "Борусия" се прибра на почивката с комфортна преднина.

Само три минути след подновяването на играта обаче Емре Джан изведе в коридор Дивок Ориги и той с прецизен удар матира Роман Вайделфелер. "Борусия" реагира почти веднага и в 57-ата минута Марко Ройс вкара трети гол за тима. Матс Хумелс изведе перфектно отляво германеца и той с диагонален удар направи резултата 3:1.

"Мърсисайдци" не се предадоха и в 66-ата минута Филипе Коутиньо намали за своя тим. След хубава атака той се озова на дъгата на наказателното поле и с хубав шут прати топката неспасяемо в мрежата. В 78-ата минута Мамаду Сако засече с глава центриране от корнер и вдигна на крака публиката, за която обратът изглеждаше все по-близо.

Изравнителното попадение даде импулс в играта на "мърсисайдци", които се хвърлиха в атаки. Жълто-черните пък пресираха високо съперника си. Това вършеше работа до първата минута на продължението, когато Деян Ловрен надскочи Адриан Рамос в наказателното поле и с глава вкара златното попадение за своя тим.

Дневник