Районният съд в Стара Загора осъди мъж от Пловдив заради опит за уреждане на юношески мач. 27-годишният Найден К. беше обвинен в престъпление против спорта и получи две години условно с три години изпитателен срок и глоба от 10 000 лева.

На 11 юли 2013 г. той инициирал и осъществил срещи в заведения в Стара Загора и село Богомилово с четирима състезатели от отбора на "Берое" до 19 години. Предложил на всеки от футболистите да играе симулативно в определени мачове срещу сума между 500 и 1000 евро на среща.

Подсъдимият обяснил, че това ще са само няколко мача през сезона и резултатите няма да са фрапиращи, за да няма подозрения. Двама от състезателите, на които е предложено да участват в манипулиране на резултати, не били навършили 18-годишна възраст.

След отказа на футболистите, на 29 юли 2013 г. Найден К. провел среща в заведение в гр. Стара Загора и с треньора на формацията. На него обещал 3 000 евро на мач, ако се съгласи да не сменя определени играчи по време на двубоите. Треньорът също отказал.

Присъдата може да бъде обжалвана пред окръжния съд в Стара Загора.

Това е втора осъдителна присъда за опит за уреждане на мачове в последните дни. Преди седмица съдът в Ботевград наложи едногодишна условна присъда с три години изпитателен срок и глоба от 1 000 лв. на Даниел Гяуров, Марио Филипов и Григор Григоров.

Тримата са опитали да уредят мач на юношеския национален отбор по футбол до 19 години от европейското първенство в Германия през 2014 г. 

Дневник