Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг заслужи правото да стартира пръв в Гран при на Китай във Формула 1. Германецът спечели вълнуващата квалификация с 1:35,402 мин.

Много силно се представи състезателят на "Ред бул" Даниел Рикардо, който постигна второто най-добро време. От втората редица ще започнат двамата пилоти на "Ферари" Кими Райконен и Себастиан Фетел.

Квалификацията предложи много емоции, като два пъти беше прекъсвана. Проблемите за световния шампион Люис Хамилтън го пратиха на последното място, което създава очаквания за интересно състезание.

Заради наказание беше ясно, че англичанинът няма да може да започне на място по-напред от третата редица. Той обаче не успя да запише обиколка за време, тъй като имаше проблем с хибридния модул.

"Уикендът се развива много добре за мен. Не съм прекалено развълнуван, тъй като нямахме късмет с другия болид и борбата с Хамилтън не се получи", каза Розберг.

Най-напред квалификацията беше спряна за около 20 минути след отпадането на Паскал Верлайн. Неравност на пистата, в която се беше събрала вода, доведе до излизането на пилота.

Второто прекъсване дойде след опасен инцидент с Нико Хулкенберг, чиято предна лява гума се откачи. Той положи усилия да направи така, че да ограничи възможността от по-тежки последствия, като насочи гумата извън пистата.

"Ферари" и в частност Райконен, които се представиха силно в тренировките в петък, не можаха да се преборят за по-добро класиране.

Дневник