Българският треньор Радостин Стойчев и воденият от него "Тренто" изпуснаха страхотна възможност за нов триумф в Шампионската лига по волейбол.

Италианският тим поведе с 2:0 във финала срещу "Зенит" (Казан), но все пак отстъпи драматично с 2:3 (25:23, 25:22, 17:25, 25:27, 13:15).

Двубоят се игра пред около 10 000 зрители в зала "Таурон Арена" в Краков и бе изгледан на живо от националния селекционер на България Пламен Константинов, а в агитката на "Тренто" бе и Матей Казийски, който няма картотека за турнира.

В първия гейм италианците поведоха с 8:4 при първото техническо прекъсване, а при второто преднината им бе само две точки. Руският тим изравни при 19:19, след което започна игра точка за точка до 23:23, когато "Тренто" спечели две поредни точки, за да затвори гейма.

Втората част бе още по-равностойна и при първото техническо прекъсване "Зенит" водеше с минимална преднина. При второто спиране на играта обаче италианците успяха да дръпнат с 16:12. В игра за руския гранд се появи българското либеро Теодор Салпаров. Това даде импулс в играта на тима и те намалиха до 17:18. "Тренто" си върна преднината и я задържа до края на частта.

Стойчев започна да прави смени в състава си, от което "Зенит" се възползва и намали резултата с бърз гейм. В четвъртата част двата тима отново стояха равностойно, но руснаците стигнаха до два геймбола при 24:22. "Тренто" успя да спаси и двата и изравни за 24:24 след отлична блокада на Симоне Джианели. В крайна сметка "Зенит" измъкна гейма при четвъртата си възможност с 27:25.

В тайбрека резултат вървеше точка за точка до 10:9 в полза на "Зенит", след което преднината на руснаците нарасна на две точки и се запази до края на мача. Отборът спечели тайбрека с 15:13 след блок-аут на Вилфредо Леон.

Дневник