Българската атлетка Габриела Петрова е била уведомена от Международната федерация по лека атлетика (WADA), че отново може да участва в състезания.

В екипа ѝ очакват официалната информация от Световната антидопингова агенция (WADA) от количествения анализ на пробата ѝ. На 6 февруари Петрова е дала проба, след която беше уличена в употребата на мелдоний.

Положението около състезателката в тройния скок, както и това на почти всички хванати с мелдоний, беше неясно. Правата им не са били спирани, но се изчакваше развитие около сложния казус.

Веществото стана забранено от 1 януари 2016 г. Много от уличените твърдят, че са взимали мелдоний преди това. Основният проблем идва от липсата на информация за колко време организмът се изчиства от веществото.

От WADA обявиха наскоро, че спортисти, дали положителна проба преди 1 март, в чието съдържание мелдоният е под 1 микрограм, могат да бъдат оправдани. Тогава мениджърът на Петрова - Веница Атанасова, заяви за "Дневник", че очаква точно това да бъде решението за носителката на сребърен медал от европейското в Прага.

Президентът на WADA Крейг Рийди заяви, че случаят с мелдония е без прецедент в историята.

Дневник