Цветана Пиронкова преодоля първия кръг на турнира от категория "Интернешънъл" в Истанбул. В първия си мач на червени кортове през сезона българската тенисистка победи Александра Саснович от Беларус с 6:2, 6:2 за 75 минути игра.

Във втория кръг 28-годишната пловдивчанка ще се изправи срещу поставената под №5 Мария Ковинич от Черна гора, която започна турнира с 6:3, 6:3 срещу японката Куруми Нара.

Пиронкова показа много солиден бекхенд и стабилен сервис в първия си мач на клей за 2016 г. и не срещна особени трудности срещу Саснович, която заема 99-ото място в световната ранглиста. Тя се възползва от големия брой грешки на беларускинята и бързо приключи двубоя.

Българката реализира пет пробива от 13 възможности - три в първия и два във втория сет, като само веднъж загуби подаването си - при аванс от 5:1 в откриващата част. Тя спаси пет от шестте шанса за пробив, открили се пред Саснович.

Пиронкова завърши с два аса и две двойни грешки, докато 22-годишната беларускиня не записа директна точка от сервис и направи пет двойни грешки.

Бившата полуфиналистка от "Уимбълдън" спечели 67% от точките, разиграни при неин сервис, и 35 от 65-те в подаванията на Саснович.

На турнира в Истанбул участваше още една българка - Петя Аршинкова, която през уикенда отпадна още в първия кръг на квалификациите.

dnevnik.bg