Проектът за чисто нов Закон за физическото възпитание и спорта, представен от министъра Красен Кралев в понеделник, може да остави няколко ключови зимни спорта без държавно финансиране.

Сред тях попадат фигурното пързаляне и шорттрек, които са обединени в Българска федерация по кънки, хокеят на лед и дори най-силният зимен спорт - биатлонът.

Ако бъде приет в този си вид законът или ще ги остави без държавно финансиране, или ги принуди да регистрират клубове фантоми, или ще трябва да "върнат в спорта" Евгения Раданова и Екатерина Дафовска.

Според предвидените разпоредби на бъдещия закон държавно финансиране ще могат да получават федерации, които имат най-малко 20 членуващи клуба.

Спортният министър дори заяви, че заради спецификите на кънки федерацията е въведено и друго условие - за финансиране ще може да кандидатства и федерация с медалисти от олимпийски игри.

Всъщност предвидената разпоредба уточнява, че изключение се прави за "картотекиран спортист", който е спечелил медал на олимпийски игри.

Българската федерация по кънки в момента има регистрирани 17 клуба, като според президента ѝ Татяна Йорданова в процес на регистрация е 18-и.

"При положение, че имаме две пързалки с нормални размери на какво основание се поставят такива изисквания. Това директно означава, че трябва да правим клубове фантоми", каза тя за "Дневник".

Според друго изискване, което наскоро е въведено, лицензираните федерации трябва да имат регистрирани клубове в поне три различни административни области. Подобно изискване е залегнало и в новия проект на Кралев.

"Заради това изискване, когато трябваше да се прелицензираме, се наложи да регистрираме един клуб във Варна и един от Царево", коментира тя.

Кънки федерацията има медалист от олимпийски игри - Евгения Раданова. Тя спечели два сребърни медала и един бронзов, но отдавна сложи край на състезателната си кариера. В момента кънки федерацията няма картотекиран олимпийски медалист.

За да получи финансиране федерацията би трябвало да върне звездата в шорттрека като състезател, ако трябва да е дори по документи.

"Ако се налага, ще картотекираме отново Раданова", каза Йорданова.

В сходно положение е и федерацията по биатлон, която е най-успешната на олимпийски игри в исторически план, а и в момента сред всички зимни спортове.

Според регистъра на лицензираните спортни клубове в Министерството на младежта и спорта в момента в БФБ членуват 15 клуба. Някои от тях са едновременно по биатлон и ски, а според предвижданите промени един клуб ще може да членува само в една федерация.

В хокея на лед, който вече отпадна от държавно финансиране и който няма медалисти от олимпийски игри в исторически план, членуващите клубове също са 15, като за разнообразие извън София има един в Хасково и още един във Варна.

Наскоро стана ясно, че една от двете съществуващи нормални пързалки в България - Зимният дворец няма да се ремонтира основно, а само ще се прави козметичен ремонт.

dnevnik.bg