Цветана Пиронкова отпадна във втория кръг на турнира на червени кортове в Истанбул след драматична загуба с 5:7, 6:7 (4) от Данка Ковинич.

Българката водеше с два пробива и 5:2 в първата част, а във втората имаше аванс от пробив и 3:1, но не успя да вземе дори сет на черногорската тенисистка.

Двубоят продължи два часа и премина през девет пробива, а 21-годишната Ковинич, която заема 60-ото място в световната ранглиста, записа първа победа срещу Пиронкова при втората им среща.

Мачът започна отлично за Пиронкова. Тя спаси точка за пробив още в първото си подаване, а в следващия гейм на свой ред стигна до възможност за брейк. Българката се възползва, след което затвърди предимството си и поведе с 3:0.

Пиронкова продължи да се справя по-добре с вятъра на корта и в шестия гейм отново спечели подаването на черногорката. И този път бившата полуфиналистка от "Уимбълдън" затвърди пробива, за да вземе солиден аванс от 5:2.

В този момент обаче последва огромен срив в играта на българската тенисистка. Ковинич спечели пет поредни гейма и измъкна първия сет.

Пиронкова започна по-добре и във втората част. Тя проби рано и поведе с 3:1, но отново не успя да задържи аванса си. Ковинич спечели четири последователни гейма и се доближи до победата при 5:3.

При 5:4 черногорката сервираше за спечелването на двубоя и поведе с 30:0. Пиронкова не се предаде и реализира четири поредни точки, за да върне пробива пасив в последния възможен момент.

Двете стигнаха до тайбрек, който започна с размяна на мини пробиви. Ковинич първа стигна до втори и до края на изпусна преднината си.

В четвъртфиналите черногорката ще се изправи срещу квалификантката Мария Сакари от Гърция. Пиронкова пък ще си тръгне само с 10 точки за ранглистата от първия си турнир на червени кортове през 2016 г.

Дневник