Баскетболистите на "Оклахома сити тъндър" спечелиха гостуването на "Далас маверикс" със 119:108 и се доближиха на една победа от втория кръг на плейофите в НБА.

"Гръмотевиците" поведоха с 3:1 и във вторник сутринта ще могат да затворят серията у дома.

"Оклахома" и "Далас" изиграха нервен мач, в който имаше няколко технически нарушения, а най-добрият реализатор на гостите Кевин Дюрант дори беше изгонен в края.

Неговата стрелба, както и тази на Ръсел Уестбрук не вървеше особено, но високите играчи на "гръмотевиците" свършиха отлично своята работа в атака.

Енес Кантер влезе от пейката и във втори пореден мач подобри личния си рекорд в плейофите. Той отбеляза 28 точки за 26 минути, след като вкара 12 от 13-те си стрелби от игра и не пропусна нито веднъж от наказателната линия. Серж Ибака и Стивън Адамс отбелязаха съответно 16 и 14 точки.

Уестбрук пропусна 12 от 19-те си стрелби от игра, но завърши с 25 точки, след като вкара три тройки от пет опита и осем от 12-те си наказателни изстрела. Плеймейкърът на "Оклахома" се справи отлично и с разпределянето на играта, като добави към точковия си актив 15 асистенции.

Дюрант се отчете с 19 точки след седем точни стрелби от игра от 20 опита. 50 секунди преди края той беше изгонен заради удар с лакът срещу Джъстин Андерсън.

Преди това, в началото на втората четвърт, бившият играч на "Далас" Антъни Мороу, който седеше на пейката, отказа да даде топката на Салах Меджри, след като играчите на "Оклахома" я изкараха извън игрището.

Джей Джей Бареа имаше конфронтация с Мороу, а Уестбрук и Меджри се нахвърлиха един срещу друг и трябваше да бъдат разтървани от двата щаба и съдиите. В крайна сметка последните двама получиха двойни технически и мачът продължи.

"Оклахома" се справи отлично с удържането на аванса, който натрупа след 33:18 в първата четвърт. "Далас" нито веднъж през целия мач не водеше в резултата, а след като изостана с 15 точки - така и не успя да се доближи на по-малко от седем до края.

Дирк Новицки беше най-резултатен за тексасци с 27 точки. Реймънд Фелтън се отличи с 19 точки и 11 асистенции, а Уесли Матюс също завърши с 19 точки. Девин Харис и Андерсън се включиха от пейката съответно с 12 и 10 точки.

През изминалата нощ се играха още четири мача. "Индиана пейсърс" надигра "Торонто раптърс" със 101:85 у дома и изравни серията до 2:2 победи.

"Пешеходците" рано натрупаха солидна преднина, която в един момент достигна 25 точки, а "раптърите" нито веднъж не бяха начело в резултата. Чудесен мач за победителите изигра Йън Махинми, който завърши с 22 точки, 10 борби и пет асистенции.

В друг мач на изток "Шарлот хорнетс" спечели убедително първото си домакинство срещу "Маями хийт" - 96:80, за да намали резултата в серията на 1:2. За "стършелите" това е първа плейофна победа от 14 години насам и край на серията от 12 поредни загуби в елиминационната фаза.

Същото направи и "Портланд трейл блейзърс" срещу "Лос Анджелис клипърс". След двете поредни загуби в Ел Ей, Деймиън Лилард и компания се наложиха с 96:88 у дома. Лилард реализира 32 точки, Си Джей Маколъм добави 27, а Мейсън Плъмли се отличи с 21 борби и девет асистенции.

Дневник