Футболистите на "Ювентус" измъкнаха трудна и драматична победа с 2:1 при гостуването на "Фиорентина" и на практика си гарантираха пета поредна титла в италианското първенство.

"Бианконерите" събраха 82 точки след 35 мача и се откъснаха с 12 точки пред "Наполи", който утре гостува на третия "Рома". Ако неаполитанци не успеят да спечелят, още утре шампионите ще завоюват и на теория 32-ата си титла на Италия.

При победа на "Наполи" развръзката ще бъде отложена за кратко, тъй като двата тима имат равни показатели в директните мачове. Головата разлика на торинци обаче е с шест гола по-добра, така че само чудо може да ги свали от първото място.

"Фиорентина" можеше да развали шампионското настроение на "Ювентус", но спасяванията на Джналуиджи Буфон и пропуските на играчите във виолетови екипи лишиха домакините поне от точка в този двубой.

Тимът на Пауло Соуза отправи десет точни удара, но вкара само един гол, докато възпитаниците на Алегри отбеляза два пъти при трите си изстрела в очертанията на вратата.

"Фиорентина" доминираше преди почивката, а в средата на първото полувреме страничният рефер отмени редовен гол на Федерико Бернардески заради несъществуваща засада.

Малко по-късно Буфон трябваше да избива с крак, за да предотврати автогол на Андреа Бардзали след центриране отляво.

В 39-ата минута "Ювентус" откри резултата след чудесна атака. Сами Кедрира центрира в наказателното поле, Пол Погба свали топката за Марио Манджукич и хърватинът отбеляза с техничен удар от воле.

Две минути преди почивката Буфон направи ново спасяване след удар на Бернардески, а при последвалия корнер "Фиорентина" имаше основателни претенции за дузпа, които не бяха уважени от главния съдия.

Десетина минута след началото на втората част Погба можеше да реши мача, но пропусна, останал сам срещу вратаря Тетерашану.

На отсрещната врата натискът на "Фиорентина" се засилваше и в крайна сметка домакините стигнаха до равенство в 81-ата минута. Никола Калинич отбеляза със страхотен фалцов изстрел от границата на наказателното поле.

Радостта на домакините обаче беше кратка. В 83-ата минута се стигна до разбъркване пред вратата на Тетерашану. Топката се озова в Алваро Мората, който не сбърка на метър от вратата.

В 89-ата минута главният съдия отсъди дузпа след откровена симулация на Калинич. Потърпевшият застана зад топката, но Буфон спаси удара му, а след това отрази и добавка на Бернардески.

Във втората минута на добавеното време Калинич имаше нов шанс да донесе точката на "Фиорентина", но в непосредствена близост до вратата уцели гредата след удар с глава.

Дневник