Баскетболистите на "Кливлънд кавалиърс" приключиха в четири мача серията срещу "Детройт пистънс" и се класираха за втория кръг на плейофите в Източната конференция. Вицешампионите на НБА се наложиха като гости със 100:98 и за втора поредна година стартират директните елиминации с 4:0 победи.

Звездата на "кавалерите" Леброн Джеймс пък преминава първия кръг с 4:0 победи за четвърти пореден сезон и продължава да няма нито едно отпадане на старта на плейофите през цялата си кариера. Той ще участва във втория кръг за 11-а последователна година.

Кайри Ървинг отбеляза 31 точки за успеха на "кавалерите", а Джеймс добави 22 точки, 11 борби, шест асистенции и две откраднати топки. Джей Ар Смит вкара пет тройки от седем опита и завърши с 15 точки, а по 11 точки реализираха Кевин Лав и Матю Делаведова.

Двубоят беше много оспорван, като премина през девет равенства и единадесет смени на водачеството, а нито един от двата отбора не успя да се откъсне с повече от 11 точки.

"Детройт започна по-добре мача и отвори разлика от седем точки при 17:10. "Кливлънд" успя да изравни при 17:17, но все пак домакините спечелиха първата четвърт с 28:25. "Кавалерите" отговориха с 28:24 във втората и се оттеглиха на почивка с точка аванс.

През второто полувреме битката продължи, а "Кливлънд" взе предимство в началото на последната четвърт, когато поведе с 86:78. "Детройт" обаче навакса изоставането си, а в края на двубоя направи същото, след като четири минути и половина преди сирената изостана с 86:95

Тройка на Кентавиус Колдуел-Поуп намали разликата до 96:97. "Кливлънд" отговори с тройка на Ървинг, а в ответната атака Реджи Джаксън заби в коша на "кавалерите" за 98:100.

Ървинг пропусна при последното нападение за своя отбор и това даде шанс на Джаксън да донесе победата на "Детройт", но не беше точен от зоната за три точки.

Във втория кръг "Кливлънд" ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между "Бостън селтикс" и "Атланта хоукс". Резултатът там е 2:2, след като "келтите" спечелиха второто си домакинство със 104:95.

В Западната конференция "Голдън стейт уориърс" се доближи до втория кръг, след като разгроми "Хюстън рокетс" като гост със 121:94 и поведе с 3:1 победи.

Шампионите обаче отново са изправени на нокти от своята звезда Стеф Къри. Най-добрият играч в лигата за последните две години се завърна в игра, след като пропусна предишните два мача заради изкълчен глезен в първата среща.

В заключителните секунди на втората четвърт на снощния двубой гардът на "войните" се подхлъзна на потно петно върху паркета и получи изкълчване в коляното. Той изтича на един крак до съблекалнята, след което се върна на пейката, но след разговор с щаба отново се прибра и повече не излезе на игрището.

Къри ще премине днес ядрено-магнитен резонанс, който ще установи колко тежка е контузията му.

Отсъствието му през второто полувреме сякаш допълнително мотивира "Голдън стейт". След като резултатът през първото полувреме беше равен - 56:56, шампионите размазаха съперника в третата четвърт с 41:20, а до края на двубоя продължиха да увеличават аванса си.

Те поставиха нов рекорд по тройки в плейофен мач - 21, като подобриха с една предишното върхово постижение. Клей Томпсън вкара седем от тях и завърши с 23 точки, а Андре Игуадала реализира три далечни попадения и добави 22 точки. Дреймънд Грийн се отличи с 18 точки, четири тройки, осем борби, шест асистенции.

dnevnik.bg