Белгийката Фемке ван ден Дрише беше наказана с лишаване на състезателни права за шест години заради първия в историята установен случай на механичен допинг в колоезденето.

Международният колоездачен съюз (UCI) взе решението си, след като във велосипеда на тийнейджърката беше открит електрически мотор. Наличието му бе установено от стюарди след световното първенство по колокрос в края на февруари.

Освен Ван ден Дрише ще трябва да плати глоба от 20 000 швейцарски франка, както и да покрие разноските по делото.

"Ще проверяваме повече велосипеди и ще го правим много по-често. Нашето послание към тези, които избират да си служат с измама, е че рано или късно ние ще ги хванем", каза президентът на UCI Брайън Куксън. Той обяви, че международният колоездачен съюз изпробва нови методи за откриване на механичен допинг. Досега използваните за намиране на малките мотори методи са рентген и демонтаж на велосипеди, но се смята, че те не са достатъчно ефективни.

Устройствата могат да бъдат скрити в долната рамка, в тръбата на седалката или в самата й глава. Те оказват влияние върху движението на задното колело, като могат да увеличат скоростта с 4-5 км/ч в продължение на един час. Една малка батерия може да се активира от лесно скриваем бутон на кормилото.

Случайни проверки за механичен допинг започнаха да се правят през 2010 г., когато за пръв път се появиха подозрения за използването му. През 2014 г. велосипедът на канадеца Райдър Хешдал беше подложен на тест след един от етапите на Обиколката на Испания, в който падна, но задното му колело продължи да се върти с висока скорост. Моторно устройство обаче не беше открито.

Сериозни подозрения за използване на механичен допинг има върху най-силния отбор в шосейното колоездене - "Скай". През миналата година дори Крис Фрум беше тестван по време на "Тур дьо Франс", но отново нищо не беше открито във велосипеда на бъдещия шампион.

dnevnik.bg