Алпинистът Боян Петров тръгва към връх Анапурна (8091 м) във втори опит да изкачи осемхилядника, след като беше спрян от силен вятър при първия.

Всички алпинисти имаха повече от седмица, за да си починат от неуспешната първа атака, която за най-напредналите по маршрута спря на 7800 м.

През цялото това време вятърът на върха не спадна, като в последните дни редовно духаше с около 80 км/ч. Надеждите са да се отвори прозорец от тихо време на 30 април или 1 май.

Както и при първия си опит Петров ще се опита да се изкачи по-бързо от останалите до щурмовия лагер 4 и там да преценява дали да атакува преди останалите или да изчака още един ден останалите да се качат. Очаква се 33-ма души, включително и шерпите, да потеглят днес по маршрута.

Всичко около финалния щурм ще зависи от метеорологичните условия. Ако те позволяват върхът да се атакува, вероятно Петров ще тръгне възможно най-бързо, за да избегне навалицата.

"Тръгвам към лагер 2. Последната прогноза показва, че на 30 април вятърът ще е повече от 60 км/ч, така че в лагер 4 ще реша какво да правя. Може да изчакам един ден и да атакувам на 1 май", съобщи той за "Дневник".

Испанският ветеран Карлос Сория, който е с голям екип под Анапурна, също съобщи, че очаква добро време в следващите дни. Той се усети най-рано от останалите при предната атака, че времето няма да е благоприятно и спря още в лагер 2.

Боян Петров ще разчита и на познатия маршрут към върха, който е изпъстрен с множество опасности.

"След 31 дни откакто сме в базовия лагер вече знам всичко, което ме интересува за маршрута към върха и усетих особеностите на местното време", написа преди седмица в дневника си Петров. Сега той натрупа още дни на почивка и възстановяване преди втория и вероятно последен за тази експедиция опит на върха.

dnevnik.bg