Григор Димитров изживя множество тежки моменти, но все пак успя да спечели първия си мач от тенис турнира в Истанбул.

Поставеният под номер 2 в схемата Димитров победи със 7:5, 4:6, 7:5 след 2.13 часа игра румънски квалификант Адриан Унгур, който е 194-и в световната ранглиста.

В дълги периоди разликата в класацията между двамата не си личеше, а българинът направи невероятно количество непредизвикани грешки, с които изравни силите на корта и вдъхна самочувствие на 31-годишния си съперник.

Двубоят започна равностойно още от първото разиграване, а българинът първи допусна пробив в първия сет за 1:3. Веднага след това успя да си го върне. Когато дойде моментът за решаване на сета Димитров първо проби за 6:5, а след това на своя начален удар получи правото на три точки за спечелване на частта. Миналогодишният полуфиналист се възползва още при първото разиграване, при което Унгур изпрати топката в аут.

Във втората част двамата започнаха с размяна на пробиви, но двубоят отново вървеше без доминацията на който и да е от двамата съперници. Димитров прибързваше в опитите по-спешно да решава разиграванията, но предимно пресилваше ударите си.

Това го изнерви и логично при 4:5 емоциите го подведоха. Румънецът поведе с 40:0 при сервис на българина и затвори сета с пробив пир първата възможност.

Изравняването в резултата вдъхна още повече кураж на Унгур, който направи и няколко великолепни удара в третата част. В нея при 3:3 Димитров имаше три възможности за пробив, но Унгур показа невероятно хладнокръвие и удържа гейма.

Все пак решаващият момент настъпи при 5:5, когато Димитров получи петата си възможност за пробив и този път не пропусна. При своето подаване българинът вече беше напълно безкомпромисен и с четири бързи точки затвори мача.

На четвъртфиналите Димитров ще играе срещу победителя от мача между Иржи Весели (Чехия) и Роберто Карбайес Баена (Испания). С класирането си за тази фаза той си осигури 45 точки за ранглистата и 12 335 евро от наградния фонд.

dnevnik.bg