България ще завърши на 50-о място в класирането по медали на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро с едно сребърно и две бронзови отличия, показват прогнозите, изготвени от американската компания за анализ на спортни постижения "Грейсноут".

Според проучването, което изследва резултатите и моментната форма на състезателите, ансамбълът по художествена гимнастика ще донесе единственото сребро на България. Очакванията са българките да бъдат изпреварени само от отбора на Русия.

"Грейсноут" очаква другите два медала да бъдат спечелени от Антоанета Бонева в стрелбата на 10 метра пистолет и от световната шампионка по бокс Станимира Петрова в категория до 51 килограма.

Според анализа традиционно най-успешният спорт за България - борбата, няма да донесе нито едно олимпийско отличие. Прогнозите на американските анализатори е, че нито един български представител при мъжете няма да влезе в първата тройка на своята дисциплина.

Преди четири години в Лондон България спечели два медала - сребърен на Станка Златева в борбата и бронзов на Тервел Пулев в боксовия турнир.

"Грейсноут" и председателят й Саймън Глийв предвиждат, че САЩ ще спечелят най-много медали на олимпиадата в Рио - 102, от които 42 златни, докато Китай и Русия ще заемат втората и третата позиция съответно с 31 и 22 титли.

"В момента обаче е малко по-сложно да се прогнозират резултатите, защото не знаем руснаците с колко спортисти ще бъдат на олимпийските игри", каза Глийв, който през 2012 г., с по-стара система, прогнозира с разлика до четири отличия резултатите на 16 от отборите в топ 20.

Изследването твърди, че американската легенда в плуването Майкъл Фелпс ще спечели пет златни медала и един бронзов медал. Така рекордьорът по брой титли и медали от олимпийски игри би увеличил отличията си до 23 златни, два сребърни и три бронзови.

"Грейсноут" очаква Бразилия да се възползва от домакинството си и да постави национален рекорд с 25 медала, от които девет златни. 

dnevnik.bg