Преди по-малко от 13 месеца "Лестър" заемаше последното място във Висшата лига и беше считан за сигурен изпадащ. "Лисиците" обаче записаха седем победи и едно равенство в последните си девет мача, като дори завършиха на 14-о място.

Година по-късно тимът на Клаудио Раниери е на път да спечели най-неочакваната титла в историята на Висшата лига. Титла, която би била първа в историята на лестърсия клуб и за която дори най-големите оптимисти сред феновете на отбора едва ли са очаквали.

"Лестър" упорито опровергаваше скептични мнения, че рано или късно ще се срина, и три кръга преди края на сезона има аванс от седем точки пред "Тотнъм". Още днес сините могат да станат шампиони, ако спечелят гостуването на "Манчестър юнайтед".

"Това е невероятно. Това е нещо историческо и ние го знаем. Затова е много важно да завършим тази история като в американските филми. Трябва да има щастлив край", заяви мениджърът Раниери, за когото това също би била първа титла в кариерата.

Италианецът пое тима през лятото и с няколко козметични, но много важни корекции - привличането на Нголо Канте, Шинджи Оказаки и Кристиан Фухс, изгради прекрасен състав, който загуби едва три от досегашните си 35 мача и записа 22 победи.

Отборът, воден от Раниери, е сглобен за по-малко от 30 милиона паунда. Голяма част от играчите са преминали през доста перипетии и футболните им кариери на високо ниво са били под въпрос, защото са били обявени за неперспективни. А преди началото на сезона коефициентът за титла на "Лестър" беше 5000:1.

"Моята мечта беше да стана полицай или пожарникар. Понякога исках да стана и футболист, но не съм влагал нещо повече в това", споделя Каспер Шмайхел, за когото днес предстои един много специален ден на "Олд трафорд".

Неговият баща се превърна в легенда за "Манчестър юнайтед". Той носеше екипа на "червените дяволи" между 1991 и 1999 г., като в този период спечели пет път титлата във Висшата лига и още десет трофея, включително Шампионската лига и три пъти Купата на Англия.

На 16 май 1999 г. "Манчестър юнайтед" прави обрат срещу "Тотнъм" у дома след попадения на Дейвид Бекъм и Анди Кол и триумфира с титлата. Тогава 12-годишният Каспер е на стадиона, за да подкрепя своя баща и отбора, за когото казва, че е част от него.

"Това е любимият ми спомен от "Олд трафорд". Това беше първата крачка към легендарния требъл, беше последният сезон на баща ми. Аз дори държах красивия трофей по време на празненствата", спомня си 29-годишният Шмайхел.

Неговата кариера също не се разви гладко и датчанинът трябваше да извърши дълъг път, за да излезе от сянката на своя баща. Докато беше собственост на "Манчестър сити", той игра под наем в отбори като "Дарлингтън", "Бъри", "Фолкърк", "Кардиф", "Ковънтри".

След кошмарните дни при "гражданите", Шмайхел направи трансфер в четвъртото ниво на английския футбол - в "Нотс каунти", а след това премина през "Лийдс", преди да се установи в "Лестър" през 2011 г.

Сходна е съдбата на много други играчи на "лисиците". Като тази на голмайстора на тима Джейми Варди, който преди осем години играе в осмото ниво на английския футбол срещу 30 паунда на мач и заработва допълнително в местна фабрика.

Като тази на капитана Уес Морган, който заради фигурата си е бил отписан за футбола от "Нотс каунти" и "Дюнкърк", решава да спре с футбола и се записва да учи за счетоводител, а сега вероятно ще вдигне пръв шампионската титла.

"Лестър" вдъхна романтичен полъх на рационалното английско първенство и надежда на "малките" отбори в Англия, че с ясна стратегия, точно подбрани за изпълнението й хора и огромно желание да се докажеш можеш да разклатиш комфорта на "богатите".

В последните 11 години само три отбора са печелили титлата - "Манчестър юнайтед", "Манчестър сити" и "Челси". Днес, около 18.00 часа в "Театъра на мечтите", "Лестър" може да преразкаже нагледно приказката за Пепеляшка. 

dnevnik.bg