Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг записа четвъртата си поредна победа от началото на сезона във Формула 1, а германският отбор отново доминираше на трасето в Сочи.

Световният шампион Люис Хамилтън завърши втори за Гран при на Русия, след като стартира десети. Кими Райконен гарантира подиум номер 700 за "Ферари" в историята на шампионата.

Състезанието започна с отпадане на другия пилот на "скудерията" Себастиан Фетел, който се разби в предпазните мантинели, след като беше ударен от руснака Даниил Квят. Това е второто състезание за германеца, в което не завършва през тази година.

Победата на Розберг е седма поред, като се вземат и трите в края на миналата година.

От полпозишън той поведе на Валтери Ботас и Райконен след първия завой. Финландецът бързо излезе на втора позиция на втория завой, но зад него вреше и кипеше.

Фетел водеше битка с Квят и Даниел Рикиардо. Секунди по-късно четирикратният световен шампион беше ударен от Квят, като се обърна и се удари на третия завой. Това доведе до излизането на кола за сигурност.

Квят влезе в бокса за нов нос, същото направи и Рикиардо. По-късно руснакът получи 10 секунди наказание.

При рестарта в четвъртата обиколка Розберг водеше с лекота, а Ботас си върна второто място от Райконен. Хамилтън изпревари Фелипе Маса за четвъртата позиция. Макс Верстапен атакува Маса, а Фернандо Алонсо следеше всяко действие.

Хамилтън изпревари Райконен, след като Кими не успя да мине пред Ботас в началото на седмата обиколка. След това английският пилот започна да атакува и Ботас, но неуспешно. Това даде възможност на Розберг да натрупа преднина от над десет секунди в 15-ата обиколка.

Ботас влезе да сложи меките гуми в 16-ата обиколка, а Хамилтън една обиколка по-късно. Въпреки че в бокса шампионът се забави с половин секунда, все пак успя да излезе втори.

Райконен направи стабилно каране в края на живота на своите суперсофт гуми и влезе за смяна в 20-ата обиколка. Ботас беше забавен от Алонсо и това му коства не само две секунди, но и третото място. Когато Райконен се върна на пистата, той вече беше пред сънародника си.

Розберг влезе в бокса в 22-ата обиколка и излезе 12 секунди пред съотборника си Хамилтън. Райконен дръпна на Ботас, а Маса се движеше пети пред Верстапен.

В крайна сметка шести завърши Фернандо Алонсо, което е сериозен прогрес за неговия "Макларън". Съотборникът му Дженсън Бътън също влезе в зоната на точките - десети.

dnevnik.bg