"Атлетико" (Мадрид) се класира за финала в Шампионската лига след много вълнуващ и оспорван мач с "Байерн" в Мюнхен. "Дюшекчиите" загубиха с 1:2, но благодарение на победата си с 1:0 у дома и с гола на чужд терен постигнаха целта си.

Мачът на "Алианц арена" предложи куп емоции, голове, вълнуващи положения, две пропуснати дузпи и спорни отсъждания.

"Байерн", воден за последно в турнира от Хосеп Гуардиола, поведе с гола на Чаби Алонсо от фаул, а секунди след това Томас Мюлер изпусна дузпа. В началото на втората част Антоан Гризман изравни, но Роберт Левандовски възстанови преднината на германския шампион. Малко по-късно Фернандо Торес също изпусна дузпа, за да остави вълнението до края на мача.

"Атлетико" ще играе във финала в най-силния европейски клубен турнир за трети път и за втори в последните три години, като търси първата си титла. "Байерн" и Гуардиола отпадат в полуфиналите за трети пореден сезон от испански отбор (преди това от "Реал" и "Барселона").

В спора за титлата съставът на Диего Симеоне ще играе в Милано с победителя от другия полуфинал между "Реал" и "Манчестър сити" (0:0 в първия мач в Англия). Преди две години "Атлетико" загуби от големия си съперник финала в Шампионската лига.

Срещата очаквано започна с натиск и по-голямо притежание на топката от баварците. До 20-ата минута те няколко пъти притесниха съперника в наказателното му поле, без обаче да стигнат до чисто положение. "Атлетико" отговори с два далечни удара на капитана си Габи, спасени от Мануел Нойер.

"Байерн" започна да създава по-добри възможности от 20-ата минута. Най-напред Жером Боатенг изведе отлично Мюлер с дълго подаване в наказателното поле и нападателят леко отклони вляво към Левандовски. Полякът стреля, но хвърлилият се Ян Облак спаси.

В следващите минути вратарят се справи с два мощни удара на Артуро Видал и Франк Рибери. В 31-ата той и съотборниците му нямаха късмет, когато Чаби Алонсо изпълни силно пряк свободен удар пред наказателното поле и след рикошет в тялото на Хосе Мария Хименес топката влезе във вратата.

"Байерн" имаше чудесна възможност да увеличи преднината си само три минути по-късно. Хименес направи нарушение в наказателното поле и домакините получиха дузпа. Облак спаси удара на Мюлер.

В началото на второто полувреме воденият от Гуардиола състав продължи да е по-активен. Докато се задържаха почти постоянно в полето на съперника, баварците допуснаха грешка и "Атлетико" се възползва. В 54-ата минута Торес отне топката в средата не терена и изведе Гризман сам срещу Нойер. Френският нападател напредна и преодоля вратаря за 1:1, макар домакините да искаха да бъде отсъдена засада.

"Байерн" продължи да владее повече топката и да атакува. Усилията на германския шампион дадоха резултат в 74-ата минута. След центриране от ляво Видал надскочи съперник и с глава подаде към Левандовски, който отблизо засече за 2:1.

Всичко в съперничеството можеше да приключи в 83-ата минута. Тогава Хави Мартинес спъна влизащия в наказателното поле Торес и Джунейт Чакър даде дузпа за мадридчани. Домакините дълго протестираха с твърдението, че фаулът е бил извън наказателното поле. Торес изпълни дузпата по сходен начин с Мюлер и Нойер спаси.

Това окрили "Байерн", чиито играчи се впуснаха в нападение. Те стигнаха до няколко разбърквания, а Облак се справи с точните удари. В третата минута от добавеното време резервата Кингсли Коман получи непокрит в полето на "дюшекчиите" и стреля силно, но неточно.

Дневник