Над 2500 велосипеда са проверени за механичен допинг от началото на годината до сега, а за цялата 2016 г. са планирани около 12 000 теста, обяви президентът на Международния колоездачен съюз (UCI) Брайън Куксън.

Тестове ще бъдат правени във всички големи колоездачни състезания по света, включително най-престижната многоетапна надпревара - "Тур дьо Франс", и най-важните еднодневни стартове за годината - тези на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Куксън говори след представяне на новата технология на UCI за намиране на помощни електрически устройства във велосипедите, което се състоя в Швейцария.

В края на януари на световното първенство по колокрос беше открито такова устройства във велосипеда на белгийската тинейджърка Фемке ван ден Дрише. Това се случи за пръв път в състезание от календара на световната федерация.

Оттогава започнаха по-строги и по-чести проверки за механичен допинг, а наскоро Ван ден Дрише получи първото в историята наказание за подобно провинение. Състезателните й права бяха спрени за цели шест години.

UCI вече залага на тестове с магнитен резонанс. Те се извършват с таблети, чийто софтуер е програмиран да открива моторчета, магнити и батерии в рамките, седалките и каплите на велосипедите за по-малко от 30 секунди.

"Мисля, че новата система е много ефективна. Улавя всички налични в момента технологии, които са ни известни. Мисля дори, че ще може да хване технологии, които ще бъдат развити в близко бъдеще", заяви Куксън.

"Вярваме, че механичният допинг е много сериозна заплаха за нашия спорт. Изпращаме ясно послание към тези, които искат да си служат с измама. Ако искате да използвате този метод, по-добре не го правете, защото ще бъдете хванати", допълни президентът на UCI.

dnevnik.bg