Българският тенисист Григор Димитров записа най-ниското си класиране в световната ранглиста от повече от три години насам. Той загуби седем места и вече е 35-и.

За последно Димитров беше на тази позиция на 8 април 2013 г. Това е първото му излизане от топ 30 от август 2013 г.

В основата на спада са загубените точки след ранното отпадане в турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Българинът беше играл четвъртфинал миналия сезон, а преди седмица напусна още в първия кръг след загуба от Пабло Кареньо-Буста.

Димитров се подготвя за участието си в турнира в Рим. Тази вечер той излиза срещу Александър Зверев не по-рано от 20.30 часа.

До момента двамата имат по една победа в преките си мачове. Българинът направи обрат за 2:6, 6:4, 6:2 в първия кръг в Базел през 2014 г. Този сезон Зверев спечели с 6:4, 3:6, 7:5 на старта на мастърса в Индиън Уелс.

Победителят от мача помежду им в Рим ще се изправи срещу Роджър Федерер. Рекордьорът по титли от Големия шлем започва директно от втория кръг.

Швейцарецът се изкачи на второто място в световната ранглиста, въпреки че пропусна турнира в Мадрид. В основата е това, че Анди Мъри загуби точки, след като падна от Новак Джокович и не успя да защити титлата си в испанската столица.

Дневник