Световният номер 1 Новак Джокович отново поведе на Рафаел Надал по брой титли от сериите "Мастърс", след като вчера победи Анди Мъри с 6:2, 3:6, 6:3 и за втори път в кариерата си спечели турнира на червени кортове в Мадрид.

Джокович вече има 29 мастърс трофея - с един повече от краля на клея. Сръбският тенисист спечели пет от последните шест турнира от най-престижните серии в тениса след Големия шлем и десет от последните 14.

През 2016 г. единственият друг, който завоюва титла от сериите "Мастърс", беше Надал - на червените кортове в Монте Карло, където лидерът в световната ранглиста неочаквано загуби от чеха Иржи Весели още в първия си мач.

Днес започва петият за сезона турнир от сериите "Мастърс" - в Рим, където отново ще се играе на клей. В последните 11 години турнирът се печели само от Надал и Джокович. Испанецът има рекордните седем трофея, а сърбинът - четири.

Новак Джокович е шампион от последните две издания на надпреварата и се намира в серия от десет поредни победи в италианската столица.

Двамата са се срещали четири пъти на финал в Рим, като са разменили по две победи в мачовете за титлата. Надал спечели през 2009 и 2012 г., а Джокович - през 2011 и 2014 г.

Сега обаче това няма да е възможно, тъй като двамата се събраха в най-горната четвърт и вероятно ще се срещнат още на четвъртфинал.

Те почиват на старта като поставени под №1 и №5. Джокович очаква победителя от мача между квалификантите Стефан Робер и Алиаж Бедене, а Надал - между коварния германец Филип Колшрайбер и испанския квалификант Иниго Сервантес.

Горната половина на турнира в Рим се оказа значително по-силна, тъй като във втората четвърт попаднаха четирикратния финалист Роджър Федерер, който от днес се върна на второто място в ранглистата, както и световният номер 6 Кей Нишикори.

В тази четвърт е и Григор Димитров, който в първия кръг ще срещне един от най-талантливите играчи в света - Александър Зверев. Българинът и германецът излизат на корта днес не преди 20.30 часа, а победителят ще играе във втория кръг с Федерер.

Анди Мъри е водач в долната половина и очаква победителя от мача между Борна Чорич и Михаил Кукушкин. В тази четвърт са още №6 Томаш Бердих и №12 Давид Гофен, който в първия кръг оцеля срещу Леонардо Майер след спасени мачболи и успех с 2:6, 7:6 (8), 6:3.

В третата четвърт на схемата поставените тенисисти са №4 Стан Вавринка, №7 Жо-Вилфред Цонга, №9 Давид Ферер и №16 Кевин Андерсон.

dnevnik.bg