Ние сме против руските атлети да участват в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро, заяви изпълнителният директор на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгърт в интервю за CBS News.

Думите му дойдоха два дни, след като телевизията излъчи филма, в който бившият служител на руската антидопингова агенция Витали Степанов обяви, че най-малко четирима от олимпийските шампиони на Русия от зимните игри в Сочи през 2014 г. са използвали стероиди.

Спортният министър на страната Виталий Мутко определи твърденията за спекулации. Той каза, че Степанов и телевизията нямат никакви доказателства.

Според Тайгърт обаче "това е последният пирон в ковчега на руската лека атлетика". "Ние сме против възстановяването на правата на руските лекоатлети, защото всичко друго ще наруши правата на спортистите, които не приемат забранени стимуланти", каза той.

Правата на руските атлети бяха отнети на 13 ноември миналата година. Наказанието дойде след доклада на независимата комисия към Световната антидопингова агенция (WADA).Очаква се решение дали руските състезатели ще могат да участват в Рио да има на 17 юни.

dnevnik.bg