Бившият селекционер на юношеските национални отбори на България до 17 и до 19 г. Александър Димитров е новият старши треньор на "Берое". 39-годишният специалист ще поеме старозагорци след края на настоящия сезон, който ще бъде довършен от Пламен Липненски.

Първи помощник в щаба на Димитров ще бъде Ивайло Йорданов, а треньор на вратарите ще е Владимир Манолков. Липненски, който води тима след раздялата с Петър Хубчев, остава в екипа и ще продължи да бъде кондиционен треньор.

Димитров има А лиценз и му предстои да вземе лиценз "УЕФА Про", който е задължителен за старши треньорите в българския елит.

Бившият капитан на "Академик" (София) беше треньорът, който върна българския футбол на европейската сцена с класирането сред осемте финалисти на първенството при 19-годишните през 2014 г.

Година по-късно той изведе юношите до 17 години на европейското първенство, което се проведе в България.

Димитров прави първите си треньорски стъпки в Индонезия, където е асистент на Иван Колев - първо на клубно ниво в "Персипура", а след това и в националния отбор на страната.

След като се връща в България, Димитров води първо "Конелиано", а след това и "Витоша" (Бистрица). Той е бил асистент във всички юношески национални гарнитури, а по-късно и в "Ботев" (Пловдив) по времето на Ферарио Спасов.

През 2014 г. Димитров спечели наградата за най-добър треньор в детско-юношеския спорт в България.

dnevnik.bg