Разследване на румънското министерство на вътрешните работи е установило, че вина за смъртта на халфа на "Динамо" (Букурещ) Патрик Екенг е имала и фирмата, чиято линейка е откарала футболиста до близката болница.

Въпросната частна компания не е разполагала с определена апаратура и е използвала лекарства с изтекъл срок на годност. Най-фрапиращото от проверката е, че фирмата е използвала дефибрилатори с изхабени батерии, което може да е коствало живота на футболиста. Властите спряха правата на компанията за 30 дни и й наложиха глоба от 4000 евро.

Екенг почина в петък вечерта, няколко часа след като колабира по време на двубоя срещу "Виторул" (Констанца) от последния кръг на плейофите в румънското първенство.

26-годишният камерунец се появи като резерва в 64-ата минута, но само седем по-късно се строполи на терена, без да има контакт с друг играч. След като му беше оказана първа помощ на терена, той беше транспортиран до намиращата се точно до стадиона болница "Флореска".

Екенг е бил в тежко състояние и не е реагирал на опитите на лекарите да го реанимират. По непотвърдена информация той е претърпял кардиогенен шок и сърцето му е спряло да изпомпва кръв.

Смъртта на футболиста даде повод на Световната организация на професионалните футболисти (ФИФПро) да публикува изявление, в което се усъмни относно спазването на мерките за безопасност в страната. Очаква се по-късно днес да бъде публикувано и становището от аутопсията на Екенг, чийто агент по-рано критикува късната реакция на линейките, които са били на стадиона.

dnevnik.bg