Работата по част от олимпийския парк и олимпийското село беше спряна по-малко от три месеца преди началото на игрите в Рио де Жанейро.

Решението е взето заради притеснения около безопасността на работниците, обяви министерството на труда и заетостта.

Длъжностните лица, които инспектираха работата по телевизионната кула в олимпийски парк и дейностите по изкопаването в олимпийското село, преустановиха временно процеса. Спряна е работата и на още две места. На този етап не е обявено какви точно проблеми са възникнали и колко са сериозни.

"Нямаме никакво намерение да пречим на олимпиадата. Ние просто искаме безопасността на населението, на работниците и на всички, които ще посетят Рио", заяви регионалният директор на министерството Робсон Лейте, цитиран от "Ройтерс".

Олимпийският парк, където девет спортни съоръжения ще приемат 16 вида спорт, беше обявен за открит през април, но все още трябва да се довършат тенис кортовете и зоните на спонсорите. Олимпиадата в Рио стартира на 5 август.

Сега е насрочена среща, на която ще се реши какви корекции по спрените обекти трябва да се направят, за да може работата по тях да бъде подновена.

Лейте изрази притеснение, че най-малко единадесет души са загинали по строителните обекти за олимпиадата в Рио в сравнение с осем смъртни случая при строителните дейности в 12-те града, които посрещнаха световното първенство по футбол през 2014 г.

Спирането на работата по част от обектите идва няколко седмици след като двама работници загинаха, след като вълна разби част от новоизградена крайбрежна велоалея.

dnevnik.bg