Футболистът на "Динамо" (Букурещ) Патрик Екенг, който почина в събота, след като колабира на терена по време на мач от румънското първенство, е имал няколко малформации на сърцето, показва аутопсията. Не е ясно обаче дали това е причинило смъртта му, заявиха следователите.

Резултатите от аутопсията показват, че 26-годишният Екенг е бил с уголемено сърце, удебелени сърдечни стени и деформирани коронарни артерии. Тези аномалии обикновено се откриват при обстойни медицински изследвания.

В очакване на доклада от токсикологията, следователите отказаха да потвърдят, че тези малформации са причина за смъртта на камерунския национал.

Екенг се появи като резерва в 64-ата минута, но само седем по-късно се строполи на терена, без да има контакт с друг играч. След като му беше оказана първа помощ на терена, той беше транспортиран до намиращата се точно до стадиона болница "Флореска".

Разследване на румънското министерство на вътрешните работи е установило, че вина за смъртта на полузащитника на "Динамо" е имала и фирмата, чиято линейка е откарала футболиста до близката болница.

Въпросната частна компания не е разполагала с определена апаратура и е използвала лекарства с изтекъл срок на годност. Най-фрапиращото от проверката е, че фирмата е използвала дефибрилатори с изхабени батерии, което може да е коствало живота на футболиста.

Властите спряха правата на компанията за 30 дни и й наложиха глоба от 4000 евро.

Дневник