Международният олимпийски комитет (МОК) отказа да коментира информацията за седемцифрен превод от екипа по кандидатурата на Токио 2020 към сина на сваления и разследван шеф на международната федерация по лека атлетика Ламин Диак, пише Би Би Си.

Според "Гардиън" са платени 1.3 млн. евро по време на надпреварата за определяне на домакина на летните игри през 2020 г. Информацията гласи, че френските власти разследват случая.

Токио получи правото да организира игрите преди три години. Тогава японската столица спечели срещу Мадрид и Истанбул.

В средата на януари се появиха твърдения, че Диак е бил склонен да продаде гласа си при избора на домакин на олимпийските игри през 2020 г. срещу спонсорство на събития на леката атлетика.

По-късно през март МОК обяви, че към момента няма доказателства за корупция при определянето на Рио де Жанейро и Токио за домакини на летните игри през 2016 и 2020 г. Френската прокуратура разследва процедурата по избора им.

"МОК е в близък контакт с френските прокурори от началото на разследването миналата година. Директорът на етичната комисия вече помоли олимпийския комитет да бъде информиран по всички въпроси, които могат да бъдат свързани с МОК", каза тогава говорителят на организацията Марк Адамс.

dnevnik.bg