Носителят на 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер отпадна още в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Рим.

Четирикратният финалист в италианската столица загуби с 6:7 (2), 4:6 от голямата надежда на австрийския тенис Доминик Тийм.

Федерер се завърна в игра, след като пропусна турнира в Мадрид миналата седмица заради болки в гърба.

Преди това той не игра повече от два месеца заради операция след Australian Open, а надпреварата в Рим е едва четвъртата му през 2016 г.

След като вчера стартира с победа на друг от големите таланти - Александър Зверев от Германия, наближаващият 35 години швейцарец заяви, че е очаквал да загуби в два сета, тъй като е далеч от най-добрата си форма и не знае дали ще може да завърши турнира.

Очакванията му в крайна сметка се сбъднаха и това, което не се случи вчера срещу Зверев, се случи днес срещу поставения под №13 Тийм.

Двубоят премина в бързо темпо и продължи само 78 минути. Федерер сервираше много далеч от обичайното си ниво и въпреки че пръв стигна до проби - за 3:2, веднага загуби предимството си, а в последвалия тайбрека беше убедително надигран от Тийм.

22-годишният австриец правеше повече уинъри и допускаше доста по-малко непредизвикани грешки. Тази тенденция се запази и във втория сет, в който Федерер нито веднъж не успя да достигне до възможност за пробив.

Тийм имаше три шанса и използва единия от тях, за да поведе с 4:3. След това той затвърди предимството си и малко по-късно стигна до ситуация да сервира за мача. Австриецът поведе с 40:0 и при втория си мачбол подпечата мястото си в четвъртфиналите с ас.

В спор за място на полуфиналите приближаващият се към топ 10 Тийм ще се изправи срещу победителя от мача между Кей Нишикори и Ришар Гаске.

Австриецът ще играе едва за втори път в кариерата си на четвъртфинал в сериите "Мастърс" след турнира в Маями през 2015 г., когато беше спрян от бъдещия финалист Анди Мъри.

dnevnik.bg