ФИФА е привикала на внезапна допинг проверка единадесет футболисти на руския "Ростов" заради съмнения за употреба на мелдоний в отбора. Това е станало снощи след мача от 28-ия кръг на Висшата лига, в който тимът от Ростов на Дон спечели с 3:1 като гост на столичния "Динамо".

Победата позволи на възпитаниците на старши треньора Курбан Бердиев да останат в битката за титлата в руското първенство. "Ростов" изостава на две точки от лидера ЦСКА (Москва) преди последните два кръга на сезона.

Допинг проби са дали вратарят Сослан Джанаев, Фьодор Кудряшов, Иван Новоселцев, Павел Могилевец, Александър Ерохин, Дмитрий Полоз, Кристиан Нобоа, Сесар Навас, Бастош, Сардар Азмун и Борис Ротенберг. Това бяха 11-те играчи, които започнаха в стартовия състав.

По информации на руските медии всички футболисти са излезли спокойни от лабораторията, където пробите са били взимани в продължение на два часа и половина. След това те са говорили с чакащите ги отвън журналисти.

"Ние сме напълно спокойни. Просто ни казаха да дойдем на допинг тест. Дори не сме влизали в съблекалнята, веднага от терена дойдохме в тази стаичка. Не ни обясниха защо толкова много хора наведнъж ни викат. Казаха ни "влизайте тук" и това е", разказа Ерохин.

"По принцип не ни проверяват за първи път, но винаги вземат проби от двама играчи - един титуляр и един от резервите, които не влизат в игра", допълни 26-годишният полузащитник.

По-късно шефът на медицинската комисия на ФИФА Иржи Дворжак обясни пред агенция ТАСС, че причината за внезапния масов тест е съмнения в употреба на мелдоний.

"Това беше внезапен тест, който дойде по моя инициатива, защото в пространството витаят много слухове за използването на мелдоний от руски футболисти. Ние сме длъжни да реагираме след масовите положителни резултати на състезатели от други спортове в Русия", каза той.

Във футбола е изключителна рядкост да се вика на допинг тест цял отбор. Един от малкото подобни случаи е с женския национален тим на КНДР по време на световното първенство в Германия през 2011 г.

dnevnik.bg