Бившият директор на руската антидопингова агенция (РУСАДА) Григори Родченков обяви, че е имало държавно организирано прикриване на положителни проби на руски спортисти на домашната зимна олимпиада в Сочи през 2014 г.

Родченков потвърди думите на бившия служител на РУСАДА Витали Степанов в предаването "60 минути" по CBS.

Степанов и съпругата му - бившата състезателка в бягането на 800 м Юлия Степанова, са информаторите, благодарение на които се стигна до разкритията на германската телевизия ARD и последвалото изваждане на Русия от световната атлетика.

В интервю за New York Times д-р Родченков заяви, че бил разработил "коктейл от три забранени субстанции", който се смесвал с алкохол и се давал на руските спортисти.

Бившият шеф на РУСАДА твърди, че антидопинговите експерти и тайните служби в Русия са подменяли пробите за урина на допингираните руснаци с чисти проби, събрани месеци по-рано при "тайна среднощна операция".

Според New York Times поне 15 руски медалисти от Сочи са използвали забранени стимуланти. А Степанов твърди, че четирима от олимпийските шампиони на Русия са били на стероиди.

"Хората празнуваха олимпийските титли, а ние седяхме и подменяхме урината им. За Сочи бяхме напълно екипирани, обучени и перфектно подготвени, както никога преди това. Всичко работеше като швейцарски часовник", заяви Родченков.

Русия спечели класирането по медали в Сочи с 13 златни, 11 сребърни и девет бронзови отличия. След олимпиадата Родченков беше награден с президентския медал за приятелството от Владимир Путин.

Той обаче трябваше да напусне поста си, след като се появи докладът на независимата комисия към Световната антидопингова агенция (WADA). Докладът доведе до изваждането на руската атлетика от всички международни състезания и поставя под съмнение участието на олимпиадата в Рио.

Спортният министър на Русия Виталий Мутко отрича твърденията на Степанов и Родченков.

dnevnik.vf