Управителният съвет на "Левски" е приел решение футболният клуб да спре да се финансира със заеми.

Предложението е поставено за гласуване на вчерашното заседание от Тръст "Синя България" и Националният клуб на привърженици, които имат по едно място в УС. Било е прието единодушно.

Двете фенски организации обявиха, че "Левски" изпитва финансови затруднения и настоящите мажоритарни собственици Иво Тонев, Александър Анеглов и Николай Иванов не се справят със стабилизирането на клуба.

В качеството си на миноритарен акционер "Синя България" ще започне проверка на всички договори в клуба, като формата предстои да бъде уточнена от управителния съвет.

"Оценяваме опитите за финансово стабилизиране на клуба, но ги смятаме за крайно недостатъчни. Тръст "Синя България" и НКП определят като незадоволителна формата на финансиране от страна на мажоритарните собственици", се казва в изявлението на двете организации.

След като Тонев, Ангелов и Иванов взеха акциите на Тодор Батков, "Левски" публикуваше информация на своя сайт за погасяване на задълженията към НАП. Това обаче се случи в два поредни месеца, след което повече съобщения за внесени суми нямаше.

Последното изказване по темата беше на председателя на УС Тонев от ноември, когато каза, че дълговете на "Левски" са около 5 милиона.

Все още не се е осъществило и обявеното закупуване на 30% от акциите от БТК, която засега само спонсорира клуба чрез марката си "Виваком".

На продължилото близо шест часа заседание на УС вчера е решено също отговорността за селекцията на клуба да бъде изцяло в ръцете на спортния директор. "Това прекратява нежеланите практики за вмешателство и липса на отговорност", заявиха от тръста и НКП. 

dnevnik.bg