Бившият изпълнителен директор на ПФК ЦСКА АД Александър Тодоров е поискал фалита на дружеството преди през март в момент, в който тече процедура по несъстоятелност, съобщи БНТ.

В молба до съда от 29 март Тодоров иска обявяването на дружеството в несъстоятелност и преустановяване на неговата дейност. Пак той я изтегля три седмици по-късно, става ясно от документа, с който националната телевизия разполага.

Молбата до съда се основава на член 630, алинея 2 от Търговския закон. Според него дейността на дружество да бъде прекратена, преди изтичането на срока за предлагане на оздравителен план, в случай че продължаването на дейността би увредило масата на несъстоятелността.

В документа се привеждат данни относно издръжката на клуба и се стига до заключението: "Покриването на горепосочените разходи е непосилно за ПФК ЦСКА АД, предвид влошеното финансово състояние на дружеството, което води до поемане на нови задължения (така например - към третото лице ФК ЦСКА АД и други)... Продължаващото увеличаване на размера на този тип задължения неизбежно води до увреждане на масата на несъстоятелността и до осуетяване на основаната цел на производството по несъстоятелност - справедливото удовлетворяване на кредиторите".

Документът завършва с констатацията, че са "налице условията за обявяване на ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЦСКА АД в несъстоятелност и прекратяване на дейността на дружество".

Седмица след изтеглянето на молбата Тодоров беше отстранен позицията си и беше сменен надзорният съвет на ЦСКА.

В момента се още текат заседанията по делото за установяване на размера на задълженията на клуба. Бъдещето му е обвито в неизвестност заради възникналата нова битка за контрола между Гриша Ганчев и Васил Божков. Освен това клубът е притиснат от сроковете за лицензиране за А група, които изтичат след две седмици.

ПФК ЦСКА АД е дружеството, което притежава правото да участва с отбора във В група. Неговите клонинги с името ЦСКА не участват в българския футболен живот.

Дневник