Световният номер 1 Новак Джокович продължи доминацията си срещу Рафаел Надал, но испанският тенисист показа, че все повече скъсява разликата до сърбина с наближаването на най-важния турнир от сезона на червени кортове - "Ролан Гарос".

В епичен двубой от четвъртфиналите на мастърса в Рим Джокович се наложи със 7:5, 7:6 (4) и записа седма поредна победа срещу краля на клея.

Мачът беше изключително оспорван, като продължи 2 часа и 25 минути и напомни за най-зрелищните битки между двамата. Джокович и Надал предложиха много равностойна игра и типичните за сблъсъците помежду си изтощителни маратонски разигравания и атрактивни завършващи удари.

Лидерът в световната ранглиста показа по-здрави нерви в края на сетовете и успя да измъкне 26-а победа от 48-те сблъсъка с бившия номер 1. А въпреки вдъхновената си игра, испанецът не успя да спечели сет срещу сърбина за седми пореден път.

За последно това се случи във финала на "Ролан Гарос" през 2014 г., когато Надал спечели и последната си титла от Големия шлем. Оттогава той записа 15 поредни загубени сета срещу световния номер 1.

Надал имаше чудесна възможност да прекъсне тази серия в Рим. Той повеждаше с пробив и в двата сета, но не така и не успя да задържи предимството си.

В първата част испанецът проби за 3:2, след което затвърди предимството си. Той дори поведе с 30:0 в следващото подаване на съперника.

Джокович обаче се измъкна, след което на свой ред притисна началния удар на Надал. Носителят на рекордните седем титли в Рим спаси три поредни точки за връщане на пробива при 0:40, а след това отрази още една, но в крайна сметка се предаде при петия и резултатът беше изравнен - 4:4.

Световният номер 1 взе следващите си два сервис гейма и принуди испанеца да сервира за влизане в тайбрек. Надал се озова в трудна ситуация и въпреки че показаха характер, спасявайки три сетбола, при четвъртия Джокович приключи сета след едно от най-паметните разиграване в мача.

Във втората част ситуацията до голяма степен се повтори. Надал проби още на старта, а в гнева си Джокович счупи ракета и получи предупреждение.

Кралят на клея затвърди предимството си. Малко по-късно той поиска намеса на физиотерапевт заради проблем със стъпалото. Оказа се, че става въпрос за прекалено стегната превръзка.

Надал продължи да играе добре и задържа аванс си до 5:4, когато стигна до възможност да сервира за влизане в трети сет. Той имаше цели пет сетбола, но ги пропусна и в крайна сметка Джокович върна пробива в последния възможен момент.

Стигна се до тайбрек, в който световният номер 1 пръв взе предимство при 4:2. Надал навакса минипробива, с който изоставаше, и имаше два сервиса да обърне резултата при 4:5. Джокович обаче спечели и двата, а с това и мача.

В опит да се класира за трети пореден финал в Рим, шампионът от последните две издания на турнира ще се изправи срещу победителя от мача между Кей Нишикори и Доминик Тийм.

Джокович преследва пета титла в италианската столица и общо 30-а от сериите "Мастърс 1000". В последните 11 години само той и Надал са триумфирали на червените кортове в Рим.

В другия полуфинал на тазгодишната надпревата ще се срещнат Анди Мъри и изненадата на турнира Лука Пуи. Шотландецът победи Давид Гофен с 6:1, 7:5, а влезлият в турнира като щастлив губещ от квалификациите французи продължи без игра след отказване на Хуан Монако.