Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Испания и ще започне пръв състезанието в неделя. Англичанинът се справи с конкуренцията на съотборника си в "Мерцедес" Нико Розберг и ще пробва да спре победната му серия в шампионата.

"Ще се опитам да продължа започнатото по време на състезанието", каза Хамилтън. Той благодари на екипа си за работа таи направените подобрения по болида. В последните седмици световният шампион имаше проблеми с двигателя, което се отрази на представянето му.

След четирите си победи от началото на сезона Розберг е начело със сто точки, а англичанинът е втори с 43 по-малко.

Водачът в класирането се представи най-добре в тренировките, като имаше и първо време през по-голямата част от квалификацията. В края на заключителния ѝ период обаче Хамилтън постигна най-добрия резултат с 1:22,000, а съотборникът му изостана с 0,280 сек.

Даниел Рикардо и Макс Верстапен от "Ред бул" се справиха силно и ще стартират от втора редица. На третата ще застанат двамата пилоти на "Ферари" Кими Райконен и Себастиан Фетел.

"Със сигурност съм разочарован, исках да стартирам пръв. Важно обаче е състезанието, а то от стратегическа гледна точка няма да е лесно", каза Розберг.

Дневник